Autism (Tulburare De Spectru Autist)
Autism. Nu există leac pentru tulburarea din spectrul autismului și nu există un tratament unic pentru toate tipurile de autism.
Ce este Autism Spectrum Disorder (ASD)?
Disfuncția în Spectrul Autist reprezintă o afecțiune legata de dezvoltarea creierului care impactează maniera în care o persoană percepe și interacționează cu cei din jur. Aceasta poate cauza dificultăți în ceea ce privește relațiile sociale și comunicarea, inclusiv comportamente repetate și limitate. Termenul “spectru” în Tulburarea din Spectrul Autist indică o varietate extinsă de simptome și grade de severitate.
Tulburarea din Spectrul Autist cuprinde condiții care, în trecut, erau considerate distincte. Potrivit cercetărilor, aceasta include autismul, sindromul Asperger, tulburarea dezintegrativă a copilăriei și o formă nespecificată de tulburare pervazivă de dezvoltare. Există încă oameni care utilizează termenul “sindrom Asperger”, presupus a se situa la extremitatea ușoară a spectrului tulburării din spectrul autist.
Tulburarea din Spectrul Autist debutează în copilăria timpurie și, în cele din urmă, poate determina dificultăți în adaptarea la mediul social, la școală și la locul de muncă. De multe ori, simptomele autismului devin evidente în primul an de viață al copiilor. Totuși, un procent mic de copii par să dezvolte abilități normale în primul an, după care experimentează o perioadă de regresie între vârsta de 18 și 24 de luni, manifestând ulterior simptome specifice ale autismului.
Chiar dacă nu există o soluție miraculoasă pentru Tulburarea din Spectrul Autist, intervenția intensivă și timpurie poate aduce o schimbare semnificativă în calitatea vieții multor copii..
Autism cauze: Semne timpurii și indicații în dezvoltarea copilului
Cauzele autismului nu sunt pe deplin înțelese, dar primele semne pot apărea devreme în copilărie. Copiii cu autism pot prezenta un contact vizual redus, lipsă de răspuns la nume sau o indiferență față de îngrijitori. În alte cazuri, dezvoltarea poate părea normală în primii ani, dar ulterior copilul poate deveni retras, poate manifesta comportamente agresive sau poate pierde abilități lingvistice dobândite. Aceste semne de autism sunt adesea observabile în jurul vârstei de 2 ani.
Cauzele autismului variază, la fel și manifestările acestuia. Fiecare copil cu tulburări din spectrul autist prezintă un comportament unic și un nivel diferit de severitate, de la funcționare redusă până la funcționare înaltă. Unii copii pot întâmpina dificultăți de învățare și pot avea o inteligență sub medie, în timp ce alții au o inteligență normală sau chiar superioară, dar pot avea provocări în comunicare și integrarea în situații sociale.
Datorită naturii variate a simptomelor, evaluarea severității autismului se bazează pe identificarea deficiențelor și a modului în care acestea afectează funcționarea zilnică.
Iată câteva dintre semnele frecvent întâlnite la indivizii care suferă de tulburare din spectrul autist.
Comunicare socială și interacțiune
Unii copii pot manifesta indicii ale tulburării din spectrul autist în primele etape ale copilăriei. Aceste semne pot include contactul vizual redus, lipsa de răspuns la propriul lor nume și indiferența față de îngrijitori. Pe de altă parte, alți copii pot avea o dezvoltare inițială aparent normală în primele luni sau ani de viață, dar pot experimenta schimbări bruște, devenind brusc retrași, manifestând comportamente agresive sau pierzând abilitățile lingvistice deja dobândite. Aceste semne obișnuiesc să devină evidente în jurul vârstei de 2 ani.
Fiecare copil cu Autism (Tulburare De Spectru Autist) prezintă un model de comportament distinct și un nivel de severitate propriu. Aceste variații pot acoperi o gamă largă, de la funcționare scăzută până la funcționare înaltă.
Un copil sau un adult cu tulburare din spectrul autist poate experimenta dificultăți în interacțiunea socială și în abilitățile de comunicare. Aceste semne pot varia și pot include oricare dintre aspectele menționate anterior:
- Nu reacționează când i se spune numele sau pare să nu audă uneori.
- Demonstrează rezistență la îmbrățișări și ținere și pare să prefere să se joace singur, retrăgându-se în propria sa lume.
- Prezintă un contact vizual scăzut și exprimarea feței lipsește.
- Nu utilizează cuvinte sau are o vorbire întârziată, sau chiar își pierde abilitatea anterioară de a comunica verbal.
- Nu inițiază conversații sau le continuă, iar când o face, este adesea pentru a face solicitări sau a descrie obiecte.
- Folosește un ton sau un ritm neobișnuit în vorbire și poate adopta o voce cântată sau un discurs mecanic.
- Repetă cuvinte sau expresii, dar nu înțelege cum să le utilizeze în context.
- Nu pare să înțeleagă întrebările sau instrucțiunile simple. Nu exprimă emoții sau sentimente și pare să nu fie conștient de stările celorlalți.
- Nu arată sau nu aduce obiecte pentru a împărtăși interesul.
- Interacționează inadecvat în situații sociale, manifestând pasivitate, agresivitate sau comportament perturbator.
- Are dificultăți în a percepe semnalele nonverbale, precum expresiile faciale, limbajul corpului sau tonul vocii altor persoane.
Tipare de comportament
Un copil sau un adult cu tulburare din spectrul autist poate avea modele limitate, repetitive de comportament, interese sau activități. La acestea se pot adăuga oricare dintre aceste semne:
- Realizează mișcări repetitive, precum balansarea, rotirea sau bătutul mâinilor.
- Participă în activități care ar putea duce la auto-vătămare, precum mușcatul sau lovitul capului.
- Dezvoltă rutine sau ritualuri specifice și reacționează cu neliniște la cele mai mici schimbări.
- Experimentează dificultăți în coordonare sau manifestă modele de mișcare neobișnuite, cum ar fi stângăcia sau mersul pe vârfuri și poate avea un limbaj corporal ciudat, rigid sau exagerat.
- Este captivat de detalii ale unui obiect, cum ar fi roțile care se rotesc ale unei mașinuțe de jucărie, dar nu înțelege întotdeauna scopul general sau funcția obiectului.
- Prezintă sensibilitate neobișnuită la lumină, sunet sau atingere, cu toate că poate avea o reacție mai redusă la durere sau temperatură.
- Nu se implică în jocuri de imitație sau de rol.
- Se concentrează intens sau se fixează asupra unui obiect sau activitate.
- Are preferințe alimentare specifice, deseori limitându-se la câteva alimente sau respingând alimente cu anumite texturi
Pe măsură ce își desăvârșesc dezvoltarea, unele persoane cu tulburări din spectrul autist devin mai implicate în relații interpersonale și manifestă mai puține comportamente problematice. Cei cu forme mai ușoare de tulburare, în special, pot ajunge să ducă o viață normală sau aproape normală în cele din urmă. Totuși, pentru alții, dificultățile legate de limbaj sau abilitățile sociale pot persista. Anii adolescenței pot aduce, de asemenea, provocări mai semnificative în ceea ce privește comportamentul și starea emoțională
Când să vezi un medic
Fiecare copil se dezvoltă într-un ritm propriu, iar mulți nu urmează neapărat aceeași linie de dezvoltare pe care o găsim în anumite cărți pentru părinți. Cu toate acestea, copiii care suferă de Autism (Tulburare De Spectru Autist) adesea manifestă semne de întârziere în dezvoltare înainte de a atinge vârsta de 2 ani.
Dacă vă simțiți îngrijorați în legătură cu dezvoltarea copilului dumneavoastră sau bănuiți că acesta ar putea avea tulburări din spectrul autist, este recomandat să discutați cu medicul de familie. Simptomele asociate acestei tulburări pot, de asemenea, să fie corelate cu alte tipuri de tulburări de dezvoltare.
Semnele tulburării din spectrul autist devin adesea vizibile în etapele timpurii ale dezvoltării, manifestându-se sub forma întârzierilor evidente în ceea ce privește abilitățile lingvistice și interacțiunile sociale ale copilului. Medicul dumneavoastră poate recomanda teste de evaluare a dezvoltării, care pot ajuta la identificarea eventualelor întârzieri în abilitățile cognitive, lingvistice și sociale ale copilului dumneavoastră. Nu ezitați să căutați sfatul medicului dacă aveți preocupări cu privire la dezvoltarea copilului dumneavoastră:
- Nu prezintă un zâmbet sau o expresie fericită până la vârsta de 6 luni.
- Nu imită sunete sau expresii faciale până la vârsta de 9 luni.
- Nu începe să bolborosească sau să gâlățească până la vârsta de 12 luni.
- Nu utilizează gesturi precum arătarea cu degetul sau valul până la vârsta de 14 luni.
- Nu rostește cuvinte simple până la vârsta de 16 luni.
- Nu se implică în jocuri de rol sau în jocul “fă-crede” până la vârsta de 18 luni.
- Nu formează expresii de două cuvinte până la vârsta de 24 de luni.
- Poate să regreseze din punct de vedere lingvistic sau social la orice vârstă
Cauzele
Autism (Tulburare De Spectru Autist) nu poate fi atribuită unei singure cauze cunoscute. Având în vedere natura complexă a acestei tulburări și variabilitatea semnelor și a severității acestora, este probabil că există numeroase factori implicați, cu influențe genetice și de mediu.
Factorul genetic. Se pare că mai multe gene diferite pot fi implicate în dezvoltarea tulburării din spectrul autist. În unele cazuri, există o asociere între Autism (Tulburare De Spectru Autist) și anumite afecțiuni genetice, precum sindromul Rett sau sindromul X fragil. Pentru alți indivizi, modificările genetice, cum ar fi mutațiile, pot crește susceptibilitatea la tulburarea din spectrul autist. Există, de asemenea, gene care pot influența dezvoltarea creierului sau modul în care celulele cerebrale comunică, precum și severitatea simptomelor. Unele dintre aceste mutații pot fi moștenite, în timp ce altele pot apărea spontan.
Factorii de mediu. Oamenii de știință investighează în prezent dacă factori de mediu, precum infecțiile virale, medicamentele, complicațiile în timpul sarcinii sau expunerea la poluare atmosferică, pot juca un rol în declanșarea tulburării din spectrul autist
Nicio corelație între vaccinuri și tulburarea din spectrul autist
Una dintre cele mai mari subiecte de dezbatere legate de tulburarea din spectrul autist se concentrează pe posibila legătură dintre aceasta și vaccinurile administrate în copilărie. Cu toate cercetările efectuate pe scară largă, niciun studiu credibil nu a confirmat existența unei legături între tulburarea din spectrul autist și oricare dintre vaccinuri. Mai mult, studiul original care a inițiat această dezbatere cu ani în urmă a fost retras datorită deficiențelor în design și metodele de cercetare folosite.
A evita vaccinările în copilărie poate pune în pericol nu doar sănătatea copilului dumneavoastră, ci și pe cea a altora, expunându-i riscului de a contracta și răspândi boli grave, precum tusea convulsivă (pertussis), rujeola sau oreionul
Potențiale Consecințe
Dificultățile în gestionarea interacțiunilor sociale, comunicării și comportamentului pot avea următoarele consecințe:
- Dificultăți în parcursul școlar și în obținerea rezultatelor academice dorite.
- Provocări în obținerea unui loc de muncă.
- Dependenta de asistența altora pentru a trăi independent.
- Izolare socială și o mai mare vulnerabilitate la stres.
- Tensiuni în cadrul familiei.
- Experiențe de victimizare și comportamente agresive
Factori de risc
Numărul copiilor care primesc diagnosticul de Autism (Tulburare De Spectru Autist) este în creștere. Nu există claritate cu privire la motivul pentru această creștere. Fie că este rezultatul unei îmbunătățiri în detectare și raportare sau dacă reflectă o creștere reală în prevalența acestei tulburări.
Tulburarea spectrului autist poate afecta copii din toate rasele și naționalitățile. Dar există anumiți factori care pot crește riscul dezvoltării acestei tulburări la un copil, printre care se pot număra:
- Sexul copilului. Băieții au aproximativ de patru ori mai multe șanse de a dezvolta tulburări din spectrul autist în comparație cu fetele.
- Istoric familial. Familii care au deja un copil cu tulburare din spectrul autist prezintă un risc mai mare de a avea și alți copii cu aceeași tulburare. Nu este neobișnuit ca părinții sau rudele unui copil cu tulburare din spectrul autist să aibă, de asemenea, dificultăți ușoare cu abilitățile sociale sau de comunicare, iar unele comportamente asociate tulburării pot fi observate în cadrul familiei.
- Alte tulburări medicale. Copiii care au alte afecțiuni medicale prezintă un risc crescut de a dezvolta tulburări din spectrul autist sau simptome asemănătoare autismului. Aceste afecțiuni pot include sindromul X fragil, care este o tulburare moștenită caracterizată de probleme intelectuale, scleroza tuberoasă, care se manifestă prin dezvoltarea tumorilor benigne în creier, sau sindromul Rett, o tulburare genetică care apare preponderent la fete și care implică încetinirea creșterii capului, dizabilități intelectuale și pierderea utilizării intenționate a mâinilor.
- Nașterea prematură. Bebelușii născuți înainte de săptămâna a 26-a de gestație pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta tulburare din spectrul autist.
- Vârsta părinților. Cercetările au sugerat o posibilă legătură între vârsta părinților și apariția tulburării din spectrul autismului, însă sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma această asociere
Prevenirea
Nu există nicio metodă cunoscută pentru a preveni dezvoltarea tulburării din spectrul autist, însă există opțiuni de tratament disponibile. Diagnosticarea și intervenția timpurie se dovedesc a fi cele mai benefice și pot contribui la îmbunătățirea comportamentului, dezvoltarea abilităților și progresul în limbaj. Este important de menționat că intervenția poate fi utilă la orice vârstă. Deși simptomele tulburării din spectrul autismului nu sunt, de obicei, depășite complet, există potențial pentru îmbunătățirea calității vieții și pentru dobândirea abilităților esențiale de către copii și adulți care trăiesc cu această tulburare.
Surse de informație:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/autism-spectrum-disorder/symptoms-causes/syc-20352928