fbpx

Ce este PECS?

PECS înseamnă Picture Exchange Communication System și a fost dezvoltat special ca un instrument de comunicare pentru copiii non-verbal cu afecțiuni din spectrul autismului. Deși acest sistem a fost conceput pentru a fi utilizat cu ASC, a avut succes în sprijinirea persoanelor cu o gamă largă de dizabilități de învățare și fizice.

PECS diferă de alte metode de comunicare prin a sprijini individul să inițieze interacțiunea, spre deosebire de a i se pune întrebări. Acest lucru permite individului să dezvolte comunicarea spontană.

Unul dintre avantajele majore ale sistemului PECS este că este un sistem de comunicare bazat pe imagini, care utilizează imagini de zi cu zi. Aceste imagini sunt fără ambiguitate și universal cunoscute. Aceasta înseamnă că metoda de comunicare este ușor de transferat între mediul de acasă și cel de învățământ. Acest lucru asigură că există în mod inerent un nivel ridicat de coerență în această metodă de comunicare.

Sistemul de comunicare PECS este un proces în 6 faze și funcționează după cum urmează:

În cele din urmă, această metodă de comunicare poate ajuta la comunicarea unor probleme abstracte precum „Ce vă place?” și „Cum te simți?”.

  • Faza 1 – Cum să comunici
    Această etapă inițială necesită ca individul să înceapă să inițieze comunicarea folosind o singură imagine a unui element dorit. Individul este sprijinit să prezinte o singură imagine formatorului care stă aproape. Sprijinul este retras treptat până când individul se descurcă independent.
  • Faza 2 – Distanța și persistența
    Imaginea este acum așezată pe o tablă departe de individ, iar distanța dintre individ și antrenor crește treptat.
  • Faza 3 – Discriminarea între simboluri
    Mai multe imagini sunt plasate treptat pe tablă, solicitând persoanei să selecteze un element dorit. Este din nou prezentat trainerului și este oferită întărire pozitivă.
  • Faza 4 – Utilizarea expresiilor
    În această fază se introduce structura propoziției simple. Individul folosește inițial imaginea „Vreau” urmată de o imagine a articolului dorit.
  • Faza 5 – Răspunsul la o întrebare directă
    Individul folosește imaginile pe care le-a învățat pentru a răspunde la întrebarea „Ce vrei?”
  • Faza 6 – Comentări
    Efectul cumulativ al acestor faze, în combinație cu un număr tot mai mare de imagini cunoscute. Aceasta înseamnă că o persoană poate comenta lucrurile din jurul lor, mai degrabă decât să solicite doar articole. Acest lucru creează baza unei comunicări mai complicate, cum ar fi „Ce vezi?”, „Ce auzi?”.

Funcționează PECS?

PECS este un proces foarte pozitiv și plin de satisfacții. Cercetările sugerează că este un instrument foarte util pentru a ajuta persoanele cu probleme de comunicare. Părinții și îngrijitorii sunt esențiali în succesul acestui proces. Acestia se bucură de implicarea pe care le oferă în a-și ajuta copilul să comunice mai eficient.

Surse de informație:
https://www.thepracticemk.co.uk/blog/what-is-pecs

whatsapp