fbpx

Ce este PECS?

PECS este un sistem unic de comunicare alternativă / augmentativă dezvoltat în SUA în anul 1985 de către Andy Bondy, și Lori Frost. PECS a fost implementat prima dată cu elevi preșcolari diagnosticați cu autism în cadrul Programului de Autism din Delawere. De atunci, PECS a fost implementat cu succes la nivel mondial pentru mii de elevi de toate vârstele care au diverse provocări cognitive, fizice și de comunicare..

Protocolul de predare PECS se bazează pe cartea lui B.F. Skinner, Comportamentul Verbal și un spectru larg de analiză aplicată a comportamentului.

PECS constă din șase faze și începe prin a învăța persoana să ofere o singură imagine a unui item sau acțiune dorită unui „partener de comunicare” care onorează imediat schimbul ca o cerere. Sistemul continuă să învețe deosebirea/discriminarea imaginilor și cum să le asocieze în propoziții. În fazele mai avansate, persoanele sunt învățate să folosească modificatori, să răspundă la întrebări și să comenteze

Scopul principal al PECS este de a preda comunicarea funcțională

Cercetările au arătat că o bună parte dintre elevii care folosesc PECS dezvoltă limbaj. Alții pot trece la un dispozitiv generator de vorbire (SGD).

  • Faza 1 – Cum să comunici
    Elevii învață să facă schimb de imagini individuale cu articole sau activități pe care le doresc cu adevărat..
  • Faza 2 – Distanță și perseverență
    Încă folosind imagini individuale, elevii învață să generalizeze această nouă abilitate folosind-o în locuri diferite, cu persoane diferite și la distanță.De asemenea, sunt învățați să fie perseverenți în comunicare.
  • Faza 3 – Discriminarea imaginilor
    Elevii învață să selecteze dintre două sau mai multe imagini pentru a solicita lucrurile preferate.Acestea sunt plasate într-o Carte de Comunicare PECS – un dosar cu inele si benzi autoadezive în care imaginile sunt stocate și ușor de scos pentru comunicare
  • Faza 4 – Structura propozitiei
    Elevii învață să construiască propoziții simple pe o bandă de propoziții detașabilă folosind o imagine „Vreau” urmată de o imagine a itemului solicitat
  • Faza 5 – Cerere Responsivă
    Elevii învață să utilizeze PECS pentru a răspunde la întrebări precum „Ce vrei?”
  • Faza 6 – Comentariu
    Elevii​ sunt învățați să răspundă la întrebări precum „Ce vezi?”, „Ce auzi?” și “Ce este?” Ei învață să creeze propoziții care încep cu „Văd”, „Aud”, „Simt”, „Este un” etc.

Funcționează PECS?

De la dezvoltarea sa, PECS a fost implementat la persoane cu o multitudine de diagnostice: 15 isodicentric / 15 idic, 16p11.2 Deletion Syndrome, Afazie, Ageneza Corpusului Collosum, anomalie cerebrală, apraxia / dispraxia, autism, Boala Alzheimer, etc.

Surse de informație:
https://pecs-romania.com/pecs/

whatsapp