Ce trebuie stiut despre planificarea familială in epilepsie?
In ceea ce priveste planificarea familiala in epilepsie, În trecut, studiile au sugerat că femeile cu epilepsie ar putea avea mai multe dificultăți în a rămâne însărcinate decât femeile fără epilepsie.
De ce este importantă planificarea familială in epilepsie
Planificarea îngrijirii și sprijinirii este un proces care poate ajuta la alegerea modului cel mai bun de a satisface nevoile persoanei afectate de epilepsie.
În tot acest proces se ia în considerare o serie de lucruri diferite, cum ar fi ce nevoi are persoana, ce dorește să realizeze, ce poate face prin forte proprii sau cu sprijinul pe care îl are deja și ce tipuri de îngrijire și sprijin ar putea fi disponibile pentru a o ajuta.
Planificarea îngrijirii este un proces de stabilire a obiectivelor și planificare a acțiunii care ajută persoana cu epilepsie să fie încrezătoare în a spune ceea ce are nevoie și pentru a obține sprijinul de care are nevoie de la toti membrii familiei si cei apropiati
Planificarea familială si rezultatele unei bune planificări
În trecut, studiile au sugerat că femeile cu epilepsie ar putea avea mai multe dificultăți în a rămâne însărcinate decât femeile fără epilepsie.
Rezultate
- Nu a existat nicio diferență în ceea ce privește succesul general al obținerii sarcinii.
- Nu a existat nicio diferență între grupuri în ceea ce privește timpul până la sarcină.
- Rezultatele sarcinii (avort spontan vs. naștere vie) au fost, de asemenea, identice din punct de vedere statistic.
Proiectarea studiilor
Studiul ce atestă procentajul ridicat al femeilor cu dificultăți în a rămâne însărcinate, a fost un studiu observațional prospectiv, multicentric, al femeilor cu epilepsie (88 de femei) și un grup de comparație format din femei de control sănătoase fără epilepsie (109 femei), cu vârste cuprinse între 18 și 41 de ani, care încercau să rămână însărcinate.
Principalele rezultate care au fost măsurate au fost timpul până la sarcină după ce a fost întreruptă contracepția și, de asemenea, proporția globală din fiecare grup care a rămas însărcinată.
Rezultatele au fost prezentate după controlul diferențelor de vârstă, numărul anterior de sarcini, indicele de masă corporală și rasa.
Concluzie
Femeile cu epilepsie au la fel de multe șanse de a obține o sarcină ca și colegele lor fără epilepsie.
Referință
Un studiu prospectiv al sarcinii la femeile cu epilepsie care caută concepție (Studiul WEPOD) (I5.001); Jacqueline French, Cynthia Harden, Page Pennell, Emilia Bagiella, Evie Andreopoulos, Connie Lau, Stephanie Cornely, Sarah Barnard și Anne Davis; Neurology 5 aprilie 2016 vol. 86 nr. 16 Supliment I5.001
Mesaj de luat acasă:
“Nu vă faceți griji, planificați-vă familia și discutați aceste planuri cu medicul dumneavoastră!”
Planificarea familiala -stil de viață și viață independentă
Având epilepsie poate afecta încrederea și stima de sine a oamenilor. Acest lucru poate afecta modul în care oamenii simt că devin independenți.
Cum poate afecta epilepsia stilul de viață și independența dumneavoastră?
Multe aspecte ale epilepsiei vă pot afecta stilul de viață și independența, inclusiv munca, școala, călătoriile și transportul. Atât diagnosticul, cât și mediul în care vă aflați au un impact. Acest lucru include lucruri precum:
- Tipul de criză, severitatea sau frecvența crizelor.
- Efectele ulterioare sau simptomele postictale ale unei crize epileptice
- Efecte secundare ale medicamentelor și tratamentelor
- Alte provocări neurologice și de dezvoltare
- Resursele și sprijinul disponibile, inclusiv zona în care locuiți
- Costul vieții și stabilitatea financiară
Dar doar pentru că epilepsia are provocările sale, nu înseamnă că o viață independentă este imposibilă. Unele persoane pot trăi pe cont propriu, singure sau cu familiile apropiate. Alții pot avea nevoie de un aranjament de viață mai structurat sau supravegheat.
Dietă și exerciții fizice
Ce înseamnă pentru dumneavoastră “viață sănătoasă”?
Oamenii se gândesc la lucruri diferite atunci când aud termenul “viață sănătoasă”. Multe persoane cu epilepsie raportează o stare de sănătate bună, în ciuda crizelor lor. Alții consideră că crizele le afectează sănătatea generală în mai multe moduri. De exemplu,
- Convulsiile ar putea duce la leziuni și accidente, cum ar fi oase rupte, traumatisme craniene sau pneumonie.
- Unele efecte secundare ale medicamentelor pentru convulsii pot afecta gândirea, starea de spirit, sănătatea oaselor sau alte sisteme ale corpului.
- Alte afecțiuni asociate cu epilepsia pot cauza mai multe probleme decât crizele.
Cât de “sănătoase“ sunt persoanele care trăiesc cu epilepsie?
Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) și alți cercetători au analizat starea de sănătate a persoanelor cu epilepsie și au descoperit câteva cifre surprinzătoare. Aceste studii au analizat persoanele cu “epilepsie activă” – definite ca luând medicamente pentru epilepsie sau având o criză în ultimul an – în comparație cu persoanele cu antecedente de epilepsie sau fără epilepsie
Adulții cu epilepsie activă :
- Sunt mai predispuși la comportamente nesănătoase, cum ar fi fumatul țigărilor, sunt mai puțin activi și dorm mai puțin decât persoanele fără epilepsie.
- Sunt mai predispuși să aibă alte probleme de sănătate cronice și să raporteze o stare de sănătate precară
- Mai predispuși să raporteze probleme care le afectează starea de spirit sau sănătatea emoțională, gândirea sau cogniția și capacitatea de a munci
- Mai probabil să raporteze zile nesănătoase dacă au avut 1 sau mai multe crize în ultimele 3 luni.
Copiii cu epilepsie au mai multe probleme cu:
- Îngrijirea de sine
- Mișcarea și folosirea mâinilor
- Învățarea
- Comunicare
- Comportamentul
Sursa: Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC)
www.cdc.com
Cum influențează sănătatea dumneavoastră generală controlul convulsiilor?
Această secțiune subliniază importanța de a analiza starea generală de sănătate și bunăstare, în plus față de modul în care ne afectează crizele și epilepsia.
O parte esențială a gestionării convulsiilor este să rămânem sănătoși sau să devenim cât de sănătoși putem. Aceasta înseamnă, de asemenea, să ne uităm la modul în care sănătatea noastră ne afectează crizele.
Alte boli sau tratamente pentru alte afecțiuni de sănătate pot face ca o persoană să fie mai predispusă să aibă o criză convulsivă. Acordarea atenției la acești factori declanșatori ai crizelor este o parte importantă a gestionării crizelor.
Alte boli pot afecta siguranța unei persoane sau pot face ca aceasta să fie mai expusă riscului de rănire în urma căderilor în cazul crizelor. Evaluarea stării generale de sănătate ar trebui să facă parte din cunoașterea propriilor riscuri și din elaborarea planurilor de siguranță.